Många blir överväldigade av alla val som måste göras när någon nära avlidit. Sorgen är stor, kanske också chocken, och mitt i allt detta ska man ta en mängd beslut. Kyrklig eller borgerlig begravning, plats och tid, kista, blommor, minnesstund, gäster, sång och musik – saker man kanske aldrig tänkt på tidigare. Då är det väldigt tryggt att vända sig till en välrenommerad begravningsbyrå. En erfaren begravningsrådgivare kan hjälpa en med allt man behöver.

Som solist upplever jag att de anhöriga blir väldigt lättade när jag säger att jag tar hand om allt som behövs för solosången utan att de behöver tänka på något annat än att välja vilka sånger de vill ha. Vänliga anhöriga har ibland skickat både länkar till mig att lyssna på och texter. Vissa har känt sig ansvariga för att föra samman mig med kyrkomusikern. Inget av det behövs, försäkrar jag dem, jag ordnar allt. Lättnaden i deras röst är lika omedelbar som förståelig.

Vi träffas inte förrän vid begravningen, men efteråt får jag ofta tacksamma kramar och ord av uppskattning, inte bara från anhöriga utan även andra begravningsgäster.
De gånger vi inte hinner ses efteråt brukar jag få mejl. Jag bevarar dem i djup tacksamhet i mitt hjärta.

Jag delar ett mejl med er:

”Jag och familjen vill tacka så mycket för din fina sång i kyrkan i fredags.  Tyvärr fick jag aldrig tillfälle att tacka dej personligen efter ceremonin.
Det var jättefint och kommer göra vårt sista avsked av pappa till ett än finare minne.”

Här är en av de sånger de valde att jag skulle sjunga:

När jag anlitas som borgerlig begravningsofficiant träffar jag däremot alltid de anhöriga innan för att planera ceremonin. Det är ofta ganska långa samtal om den som gått bort, om livet före och efter och om sorg. Mitt i allt detta ska även det praktiska bestämmas, såsom ordning på tal, inledningsmusik och musik till avsked. Även där kan jag vara till hjälp genom att föreslå sånger eller leta upp alternativa versioner. När jag sen berättar att de inte behöver fundera på annat än att just bestämma hur de vill ha det, att jag och begravningsbyrån sköter allt det praktiska på själva begravningen brukar axlar sjunka ner och bekymmersrynkor slätas ut. Det känns väldigt bra att kunna vara till stöd för människor när de behöver det som mest.

 Jag tänker ofta på hur vi oroar oss och bär bördor själva istället för att be om hjälp. Om det finns något råd jag skulle vilja ge er alla så är det just att be om hjälp. Livet kan vara tufft, men det finns fler hjälpande händer än vi kanske tror.

 

Be om hjälp.


Foto längst upp av 
Gaelle Marcel på Unsplash